Coachen op de Werkplek: Maurice aan het woord

1 juli 2021

Binnen het Inclusive Fieldlab werken wij met technologische en sociale innovaties die mensen ondersteuning bieden in hun werk. In deze serie gaan we de vloer op en spreken wij medewerkers die als een van de eerste verschillende innovaties inzetten. Naast ervaringsdeskundige zijn zij ook ambassadeur: door hun ervaringen te delen, enthousiasmeren zij andere medewerkers om nieuwe dingen uit te proberen.

Voor dit tweede artikel gaan wij langs bij Maurice. Maurice is sinds 2014 werkzaam bij Amfors en werkt als praktijkbegeleider bij 3M. Hij was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de methode Coachen op de Werkplek. Hij vertelt ons wat deze methode inhoudt en deelt zijn ervaringen hiermee.

Wat houdt de methode Coachen op de Werkplek in voor jou?

“De methode zorgt ervoor dat je in gesprek komt met iemand op basis van verbinding en veiligheid. Ook met iemand die ongerust is of zich onzeker voelt, teleurgesteld en soms ook boos is,” licht Maurice toe. “Coachen doe je door iemand te laten leren en ik geloof dat iedereen een stapje kan maken in zijn ontwikkeling. Voor de een betekent dat complexer werk doen en voor de ander is het al een mooie stap om langer op het huidige niveau te blijven.”

Hoe is deze methode tot stand gekomen?

“De methode komt vanuit de verslavingszorg en is vergelijkbaar met andere methodes over coaching. Maar deze methode is anders omdat ZINZIZ in staat is geweest om de methode zo te vertalen dat hij perfect aansluit op onze doelgroep,” legt hij uit. “Ik was vanaf het begin betrokken, zat ook in de Denktanks. In het begin was er veel ruimte voor feedback en om het gesprek aan te gaan, wat ik erg waardevol vond,” licht Maurice toe. “Elke leidinggevende bij Amfors heeft verschillende trainingen gehad met als doel om zich deze methode eigen te maken.

Zou je de methode aanraden aan collega’s en wat zijn de voor- en nadelen?

“Ja zeker, want ik ben er heilig van overtuigd dat als je deze methode toepast in je werk, dat je de voordelen op een of andere manier terug gaat zien. De kracht van Coachen op de Werkplek en de trainingssessies die we hebben gehad zit hem echt in dat het aansluit op de doelgroep waarmee wij werken,” vertelt Maurice. Naast de coachingsvaardigheden die je leert, hebben de trainingen in het begin Maurice ook inzicht gegeven in zijn eigen valkuilen. Eventuele nadelen hebben volgens Maurice betrekking op de borging van de methode in het dagelijkse werk. “Het wordt wel lastig om dit te borgen en ervoor te zorgen dat je de methode blijft toepassen en niet vergeet,” legt Maurice uit.

Het project Coachen op de Werkplek deden wij in samenwerking met Pantar en ZINZIZ, met subsidie van ZonMw. Hier lees je meer over dit project.

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!