Samen invulling geven aan vitaliteit

14 mei 2021


Bij Amfors werken we samen met onze medewerkers aan Vitaal Vakmanschap, ons vitaliteitsprogramma. Een belangrijk thema: vitale medewerkers zijn actiever en ervaren vaak meer werkplezier. Het uitgangspunt van onze innovatieve aanpak, is dat wij leren door te experimenteren. Dit begint altijd met een actieonderzoek op de werkvloer. De input van onze medewerkers is dan ook ons vertrekpunt. We gebruiken hun ervaringen om processen te verbeteren en nieuwe methoden te ontwikkelen. Ons vitaliteitsprogramma is dan ook constant in beweging. Hierdoor is maatwerk mogelijk en kunnen we aansluiten bij de leefwereld van onze bijzondere medewerkers.

Samenwerking Universiteit Maastricht

In ons vitaliteitsprogramma werken wij samen met onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Zo draagt Amfors bij aan het unieke initiatief Gezondheid met de werkvloer. Hierbij staan drie elementen centraal:

  • Etnografie. “Je gaat aan de slag met een etnografische analyse: een methode waarbij je van binnenuit onderzoekt welke betekenis medewerkers geven aan vitaliteit. Daarmee krijg je inzicht in hoe medewerkers hun werk en gezondheid ervaren.”
  • Participatie. “Je creëert een open, veilige werkomgeving, waar worstelingen en vragen van iedereen besproken kunnen worden. Een werkomgeving waar werknemers ook meedenken en meebeslissen.”
  • Borging. “De activiteiten en programma’s worden in bestaande structuren, procedures en routines van de organisatie opgenomen. Zo worden ze vanzelfsprekend en daardoor duurzamer.”

Deze aanpak werkt

Inmiddels werken wij alweer een tijd met deze innovatieve aanpak. En, zowel de staf als medewerkers zijn enthousiast: de aanpak werkt! Samen met onze medewerkers hebben we inmiddels verschillende (deel)projecten opgezet en uitgevoerd. Medewerkers hebben het vaker over vitaliteit, er zijn verschillende wandelgroepen ontstaan en de stagiaires diëtiek geven workshops over gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Deze initiatieven werden aangedragen door onze medewerkers. Wij zien vier verklaringen voor het succes van onze aanpak:

  1. We gebruiken geen algemene blauwdruk van een vitaliteitsprogramma, waardoor maatwerk mogelijk is. De uiteindelijke activiteiten sluiten naadloos aanbij de organisatie en het draagvlak is groot.
  2. Er is ruimte voor inbreng en initiatieven van medewerkers en leidinggevenden zelf, waardoor medewerkers met hun eigen team aan de slag gaan. De activiteiten worden hierdoor op de werkvloer zelf geborgd.
  3. Door continue met de medewerkers in gesprek te blijven is de kloof tussen beleid en uitvoering klein. Hierdoor kunnen we gemakkelijk bijsturen en is er blijvende betrokkenheid binnen de organisatie.
  4. Het verassingseffect! We weten vooraf nog niet welke ideeën medewerkers aandragen. Hun input bepaalt dus welke activiteiten er gaan komen. Bijvoorbeeld in het geval van Amfors: een herhaling van de ergonomiecursus, vaker bewegen tijdens werktijd en samen werken aan sfeer op de werkplek. Verandering ontstaat door commitment, eigenaarschap en verbondenheid. Door de juiste vragen te stellen en te luisteren wat medewerkers te vertellen hebben, komen nieuwe inzichten aan het licht. En dat maakt het een veranderingstraject vol verassingen!

Vanuit de Universiteit Maastricht ontvangen wij tips en tricks tijdens het gehele traject. Dit betekent bijvoorbeeld een luisterend oor tijdens de onderzoeksfase, een scherpe blik bij de analyse van alle gesprekken en een leernetwerk met andere bedrijven. Dit alles zorgt voor kennisdeling en frisse ideeën.

Ga jij ook aan de slag met gezondheid met de werkvloer? Of wil je meer weten over deze innovatieve aanpak? Kijk dan op de website van Gezondheid met de werkvloer.

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!