Spire: succesvol, maar hoe nu verder?

29 juli 2021

In de vorige update over de Spire schreven wij over de training ‘Fluitend naar je werk!’, die in 2021 vervolgd is. In deze training staan werkplezier en ontspanning centraal. Medewerkers gaan aan de slag met diverse oefeningen en kunnen de Spire lenen als innovatief hulpmiddel. In deze update vertellen we over de laatste trainingsronde en hoe we naar de toekomst kijken.

Hoe ziet de training eruit?

Tijdens de trainingen in mei en juni 2021 gingen onze deelnemers aan de slag met (ont)spanning op de werkvloer. Wekelijks kwamen we bij elkaar om (corona-proof) oefeningen te doen en in een open sfeer over dit toch wel spannende onderwerp te praten. Elke groep deelnemers is anders en dat vergt flexibiliteit in het programma. Afhankelijk van de interesses, het leertempo en de leerbehoeftes wordt het uiteindelijke programma aangepast door de trainers van Amfors. In deze groep werkten bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, een complimentenspel en communicatieoefeningen erg goed. Ook de theorie en oefeningen rondom de Circle of Influence bleken behulpzaam.

Aan de slag met de Spire

Een aantal deelnemers probeerden de Spire en de bijbehorende app uit. De interesse was groot en de deelnemers gingen enthousiast aan de slag. Er kwamen positieve reacties op de onzichtbaarheid van de Spire voor collega’s. Daarnaast vonden zij het subtiele trilsignaal prettig: “Het maakt je bewust, maar het leidt je niet te veel af”. Tot slot waardeerden deelnemers de visuele weergave van de ademhalingspatronen in de app.

Toch werkt de Spire niet zo goed als voorgaande jaren: de app crasht regelmatig en verliest de verbinding met de Spire. De oorzaak hiervan ligt bij de fabrikant van de Spire, zij slaan met hun producten een andere richting in. De makers kiezen voor een focus op medische onderzoeken en informatieverzameling voor medische professionals. Dit betekent dat de Spire niet meer bruikbaar is voor onze training.

Zoeken naar een geschikt alternatief

De deelnemers waren teleurgesteld en vonden het jammer dat deze innovatie niet meer toepasbaar is binnen de training. Zij zijn geïnteresseerd in mogelijke alternatieven van de Spire. Wij zoeken naar alternatieven die passen bij ons oorspronkelijke doel: het bespreekbaar maken van spanning en het leren herkennen en beïnvloeden van die spanning. Met dit doel in gedachten zoeken wij daarom verder naar nieuwe potentiële oplossingen op het gebied van biofeedback die onze medewerkers kunnen ondersteunen.

Denk met ons mee!

Werk jij met biofeedback en heb jij een tip voor ons? Laat het ons weten! Neem dan contact op met de projectleider Berdien Griffioen (griffioen@amfors.nl).

Wil jij op de hoogte blijven van onze zoektocht? Houd dan de website in de gaten.

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!