Vier nieuwe Smart Beamers en onze drie lessen

19 mei 2022

In de interviews met Jack en Bastiaan spraken we over onze eerste Smart Beamer. Na het succes van deze beamer kozen we ervoor om de Smart Beamer op te schalen en vier nieuwe - sterk verbeterde - opstellingen te plaatsen. In dit artikel beschrijven we drie geleerde lessen, de verbeteringen van de nieuwe Smart Beamers, en hoe we deze nu inzetten.

3 Geleerde lessen

Les 1: Houd de werkplek zo simpel en leeg mogelijk.

Zorg dat de instructies geen overbodige informatie bevatten en alleen de benodigde materialen en gereedschappen op de werkplek liggen. Extra informatie werkt afleidend en vertragend, en kan op den duur zelfs frustratie opwekken.

Hiernaast merkten we dat medewerkers tijdens de werkinstructie regelmatig naar de monitor keken in plaats van naar de projectie op de tafel, met het verkeerd interpreteren van de werkinstructie tot gevolg. We kiezen er bij de nieuwe Smart Beamers nu voor om de monitors uit te zetten tijdens de werkinstructies. Daarnaast werken we nu met een modulaire opstelling. Deze bestaat onder andere uit een touchscreenscherm, drie knoppen en een verplaatsbare gereedschapswand. Zo passen wij de werkplek eenvoudig aan op verschillende werkzaamheden.

Les 2: Video’s zijn de meest effectieve manier om instructies over te brengen.

Video’s vragen namelijk minder interpretatie van de gebruiker ten opzichte van tekst, foto’s of animaties. Een goede video verkleint daarnaast de kans op fouten. Efficiëntie is hierbij wel een afweging: werken met video instructies kosten namelijk meer tijd dan foto’s of animaties.

Les 3: Gebruik kleine stappen in de werkinstructies.

Bij het maken van de werkinstructies ontdekten we dat het lastig is om in te schatten welke stappen als vanzelfsprekend worden gezien en welke meer aandacht vragen. We kiezen er daarom nu voor om de werkinstructie zo uitgebreid mogelijk te maken, en door testen met- en feedback van medewerkers de instructie steeds verder te verfijnen. Daarbij geldt: hoe meer verschillende stappen in de werkinstructies, hoe meer ruimte voor aanpassingen op de gebruiker.

4 nieuwe Smart Beamers

Dankzij deze lessen en ervaringen met de Smart Beamer werken we nu met vier geoptimaliseerde Smart Beamers in ons productiebedrijf. Deze nieuwe beamers zetten we in bij verschillende werkzaamheden. Dit doen we bij het aanleren van nieuwe werkzaamheden en het kennis laten maken met nieuwe producten, maar ook bij het controleren van geassembleerde producten. De Smart Beamer licht daarbij de aandachtspunten van het product uit en vereenvoudigd de controle. Een bijkomend voordeel is dat een medewerker op deze manier ook leert wat de belangrijke stappen in de assemblage zijn.

En hoe nu verder?

De komende maanden nemen wij de Smart Beamers actief in gebruik en blijven we de werkinstructies verbeteren. Dit doen wij samen met medewerkers en leidinggevenden en voor verschillende werkzaamheden. Wil je de Smart Beamers graag zelf een keer zien en ervaren? Neem dan contact op via info@inclusivefieldlab.nl

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!