Succesvol Erasmus+ project: AMIPI en Amfors werken samen

3 april 2024

In het kader van een Erasmus+ project zochten wij in 2021 contact met het Franse Ontwikkelbedrijf AMIPI uit Nantes. In deze update vertellen wij hoe deze samenwerking er uit zag en wat we hiervan geleerd hebben.

AMIPI is een sociaal ontwikkelbedrijf gevestigd in Nantes. Hun voornaamste werk is het assembleren van kabelbomen voor Franse auto’s. Hun fabrieken zijn ingericht om mensen met een (cognitieve) handicap te ontwikkelen richting de reguliere arbeidsmarkt.

Werkwijze van AMIPI

In onze samenwerking deelden wij onze werkwijzen met elkaar. AMIPI past twee theorieën toe om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren.

Ten eerste vertelde AMIPI ons over het gebruik van neurowetenschap in hun organisatie. Zij leggen uit aan hun medewerkers wat het effect is op de hersenen van het doen van specifieke werkzaamheden. Werkplekken richten zij vervolgens zodanig in dat een specifieke cognitieve vaardigheid wordt ontwikkeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ruimtelijk inzicht, hand-oogcoördinatie of concentratie.

Daarnaast vertelde AMIPI ons over de mimetische theorie. Deze theorie stelt dat de beste manier van leren het nadoen van een ander is. Bij AMIPI maken ze daarom gebruik van héros – of helden. Dit zijn medewerkers die een bepaalde werkzaamheid goed kunnen uitvoeren. De verwachting is dat andere medewerkers zullen streven om net zo te zijn als de héro.

Werkwijze van Amfors

Wij vertelden aan AMIPI hoe wij de methodiek Coachen op de werkplek hebben ontwikkeld en hoe onze leidinggevenden dit inzetten op de werkvloer. Daarnaast vertelden we over het Inclusive Fieldlab, en wat wij over de jaren heen geleerd hebben over het toepassen van inclusieve technologie.

Confiworkers

Het was interessant om bij elkaar op bezoek te gaan en van elkaar te leren. Op basis van deze bezoeken en de kennisuitwisseling schreven we samen een handboek. Hierin bespreken we de verschillende theorieën en leggen we uit wat de toegevoegde waarde is van deze uitwisseling. Dit handboek presenteerden wij tijdens een afsluitende online conferentie. Het handboek kan je downloaden onderaan deze pagina.

We zagen dat er door politieke – en cultuurverschillen andere keuzes in bedrijfsvoering worden gemaakt. Maar hoewel we soms van elkaar verschilden waren er overeenkomsten in de manier waarop we werken aan de ontwikkeling van onze medewerkers. Zowel AMIPI als Amfors zetten in op vergroting van zelfvertrouwen, autonomie en competenties.

Bijlagen

Confiworkers: best practices handbook of Amfors and AMIPI

download

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!