Cobot

Een cobot vervangt geen mens, maar ondersteunt de mens in zijn werkzaamheden, net zoals gereedschap.

afbeelding: Twee medewerkers met hun nieuwe collega, de Cobot

Wat

De Cobot is een Collaborative Robot: een robot die samenwerkt met een mens. Onze Cobot ondersteunt medewerkers van Metafors bij het lijmen van LED’s in armaturen voor straatverlichting. Een complex maar essentieel onderdeel van het montageproces.

Waarom

Er zijn maar enkele medewerkers die het lijmen beheersen. Het risico op stilstand van de complete productielijn is hierdoor groot. De Cobot valt niet uit en daardoor kan de productielijn blijven draaien. Zo zijn wij in staat meer mensen duurzaam een passende werkplek te bieden.

Educatie is een andere belangrijke reden om een Cobot in te zetten. Onze medewerkers leren samenwerken met een robot, en ervaren zo dat (technologische) verandering niet altijd bedreigend is. Zo willen wij onze medewerkers toekomstbestendiger maken en leren zij vaardigheden die in de toekomstige arbeidsmarkt goed van pas kunnen komen.

Hoe

Na verkenning van werkbare cobots zijn wij gestart met het testen van de Sawyer Robot. Deze wordt ingezet in de productielijn van Metafors. Medewerkers van Metafors bedienen de Cobot zelf en maakten een mal zodat het lijmen telkens op dezelfde manier en zonder kwaliteitsverlies gebeurt.

Het implementeren van een Cobot is niet eenvoudig en Amfors heeft geen Technische Dienst of ICT-afdeling die kan ondersteunen. Bij het programmeren van de Cobot helpen studenten van het MBO en HBO mee. Voor de start van het project is er nauw samengewerkt met de leverancier. De kennis wordt daarbij overgedragen aan de Metafors medewerkers. TNO heeft onderzoek gedaan naar het effect van de Cobot op de inzetbaarheid en motivatie van de medewerkers en op de productiviteit

Partners

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!