De Cobot: Gert-Jan aan het woord

19 augustus 2021

Binnen het Inclusive Fieldlab werken wij met technologische en sociale innovaties die mensen ondersteuning bieden in hun werk. In deze serie gaan we de vloer op en spreken wij medewerkers die als een van de eerste verschillende innovaties inzetten. Naast ervaringsdeskundige zijn zij ook ambassadeur: door hun ervaringen te delen, enthousiasmeren zij andere medewerkers om nieuwe dingen uit te proberen.

Voor dit artikel gingen we langs bij Metafors, het metaalbedrijf van Amfors. Bij Metafors werkt Gert-Jan met de Cobot. Hij werkt nu ongeveer een jaar met de Cobot.

Wat is de Cobot en hoe helpt hij jou?

“De Cobot helpt mij bij het lijmen van LED’s in een lampenunit”, legt Gert-Jan uit. De Cobot is een robot die samenwerkt met de mens. Wij zetten hem in ter ondersteuning in de montage van straatverlichting. “Dit is erg precies werk waarbij de Cobot helpt en daardoor wordt het werk ook fijner,” legt Gert-Jan uit. “De Cobot geeft mij rust. Je hebt tijd voor andere dingen dus je kan alvast de volgende lamp klaar maken. Maar je moet hem ook in de gaten houden want hij loopt weleens vast. De Cobot is een hulpje waardoor je op bepaalde dingen niet meer hoeft te letten want dat doet hij dan voor je.”

Wat zijn de voor- en nadelen van het werken met de Cobot?

“Ik vind het leuk om met de Cobot te werken maar eigenlijk is het voor mij nog belangrijker dat het mij rust geeft en een eigen plekje om te werken. Voor iemand die wat minder kan, is het een mooi hulpmiddel waardoor die persoon weer meer werkzaamheden kan doen”, beschrijft Gert-Jan. “De nadelen zijn vooral dat het wat langer duurt met de Cobot dan zonder de Cobot en dat je soms alsnog wel goed op moet letten omdat de Cobot soms vast kan lopen en dan moet je het even corrigeren.”

Zou je de Cobot aanraden aan collega’s?

“Ja, want het is leuk voor iedereen om gewoon een keer te proberen. Het is wat anders en als je het eenmaal doorhebt dan vinden wel meer mensen het leuk denk ik maar het is eerst wel even wennen”, vertelt Gert-Jan. “Hoe meer mensen leren om met de Cobot te werken, hoe beter.”

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!