Het Exoskelet: Roland aan het woord

6 september 2021

Binnen het Inclusive Fieldlab werken wij met technologische en sociale innovaties die mensen ondersteuning bieden in hun werk. In deze serie gaan we de vloer op en spreken wij medewerkers die als een van de eerste verschillende innovaties inzetten. Naast ervaringsdeskundige zijn zij ook ambassadeur: door hun ervaringen te delen, enthousiasmeren zij andere medewerkers om nieuwe dingen uit te proberen.

In de vorige artikelen spraken wij Gert Jan over de Cobot en Peter over de Schudtafel. Voor dit artikel zijn we wederom bij Metafors en spreken wij Roland over het Exoskelet. Hij werkt al bijna 25 bij Amfors en werkt nu ruim een jaar met het Exoskelet.

Wat is het Exoskelet en waarom ben jij ermee begonnen?

“Het Exoskelet zorgt ervoor dat je rug recht blijft en je een betere houding hebt, daardoor lijkt het tillen lichter. Het geeft steun doordat er spanning staat op je borst en bovenbenen. En dan heb je nog twee banden over je schouders, die moeten strak zijn.” Roland werkt nu ruim een jaar met het Exoskelet. “Er was eerst een andere collega die het Exoskelet heeft uitgeprobeerd. Die was wel tevreden maar gebruikte hem op een gegeven moment niet meer. Toen ben ik ermee begonnen en dat beviel gelijk heel goed.”

Waarom werkt het Exoskelet voor jou goed?

“In mijn werk moet ik vaak metalen platen en kasten omdraaien en tillen. Als je dat heel veel doet dan is dat vermoeiend voor je rug. Ik merk verschil nu ik het Exoskelet gebruik. Het is niet dat ik helemaal niks meer voel maar het is wel een stuk minder. Vaak als je te zwaar werk doet, dan ga je krom tillen met je rug en dan krijg je last van je rug. Het Exoskelet zorgt ervoor dat je rug recht blijft, en dan krijg je geen last.”

Zou jij het Exoskelet aanraden aan je collega’s?

“Ja zeker, voor de mensen die vaak iets moeten tillen in hun werk is het wel handig. Veel collega’s geven aan dat ze een opgesloten gevoel krijgen door het Exoskelet maar ik denk dat dat een kwestie van wennen is want ik heb daar geen last van. Het is ook heel makkelijk want je hoeft hem alleen maar aan te trekken, meer is het niet. Voorheen kon ik ook wel zwaar werk doen maar dan merkte ik wel aan het einde van de dag dat ik weleens last had van mijn rug. Voor andere collega’s zou het dus ook zeker kunnen helpen.”

Van Exoskelet naar rug-brace

Vanuit ons Inclusive Fieldlab blijven wij op zoek naar passende ondersteuning voor onze medewerkers. Zoals Roland vertelt kan een Exoskelet erg behulpzaam zijn bij fysiek werk, maar is het niet voor iedereen een passende oplossing. Om die reden testen wij nu of een rug-brace voor Roland en collega’s wél die passende ondersteuning kan bieden. Drie collega’s, waaronder Roland, hebben al een Brace in gebruik en er is meer interesse. “De Brace is nog makkelijker in het gebruik omdat je hem niet hoeft af te stellen en het zorgt er ook voor dat je beter tilt.” Meer updates vind je hier.

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!