De Schudtafel: Peter aan het woord

5 augustus 2021

Binnen het Inclusive Fieldlab werken wij met technologische en sociale innovaties die mensen ondersteuning bieden in hun werk. In deze serie gaan we de vloer op en spreken wij medewerkers die als een van de eerste verschillende innovaties inzetten. Naast ervaringsdeskundige zijn zij ook ambassadeur: door hun ervaringen te delen, enthousiasmeren zij andere medewerkers om nieuwe dingen uit te proberen.

Voor dit artikel gingen wij langs bij Peter. Hij werkt al bijna 38 jaar bij Metafors en sinds ongeveer 15 jaar werkt hij als voorman. Hij gebruikt de Schudtafel regelmatig en vertelt ons hoe deze innovatieve oplossing vorm heeft gekregen, waar hij het voor gebruikt en wat de voor- en nadelen zijn.

Een schudtafel? Wat is dat?

“De Schudtafel is een grote tafel die gaat trillen en daarmee stukken metaal uit grote platen losschudt. Je legt een plaat erop en dan zet je hem aan. Dan kan je in principe weglopen en doet de Schudtafel zijn werk. De tafel gaat trillen en de losse stukken vallen naar beneden en glijden naar de zijkant,” legt Peter uit.

Waarom zijn jullie begonnen met de Schudtafel?

“Een collega van mij had de Schudtafel ergens anders gezien en dacht dat het misschien ook wel bij ons zou werken. Toen hebben we een tekening gemaakt en hebben we hem zelf ontworpen en gemaakt. Ik was meteen positief en wilde het wel uitproberen. Opzich kan je het werk ook met de hand doen maar sommige medewerkers vonden het zwaar om dat zelf te doen en kregen last van hun rug. Het is ook vooral handig dat de Schudtafel zelf het werk doet, en ik dan ondertussen iets anders kan doen. Als ik bijvoorbeeld druk ben met programmeren is het wel fijn dat de Schudtafel het werk even over kan nemen.”

Zou jij de Schudtafel aanraden aan collega’s?

“Ja, voor klein materiaal zeker,” antwoordt Peter. “Het werkt erg makkelijk en voor klein materiaal werkt het goed. Bij grote platen gaat het wat moeilijker en hangen de producten soms halverwege al los. Dan hoef ik het alleen zelf even te corrigeren.”

De Schudtafel is voor ons een mooi voorbeeld van de kracht van eenvoudige oplossingen. Met een vrij low-tech innovatie helpt de schudtafel onze medewerkers enorm in hun werk. Wil je meer weten over de aanpak die ons als Inclusive Fieldlab kenmerkt? Lees dan hier verder.

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!