Vitaal Vakmanschap

Samen bepalen hoe we gezond aan het werk blijven

Wat

Bij Amfors werken vakmensen. Voor hen zijn wij gestart met het programma Vitaal Vakmanschap, met als doel dat al onze medewerkers gezond en met plezier hun vak kunnen uitoefenen. Onze opzet is participatief-etnografisch. Een bottom-up werkwijze die start bij de leefwereld van medewerkers en helpt om samen de richting van het programma te bepalen. Zo werken we samen met onze medewerkers aan een toekomst waarin gezondheid en werkplezier centraal staan.

Waarom

Onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal. Tegelijkertijd neemt de vergrijzing van onze medewerkers versneld toe doordat Amfors krimpt. Met deze stijgende gemiddelde leeftijd zien we ook een grotere ondersteuningsbehoefte bij medewerkers ontstaan. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen passende werkzaamheden kan blijven doen, zijn wij gestart met het programma Vitaal Vakmanschap.

Hoe

Uniek aan ons programma is de participatief-etnografische aanpak. Door mee te werken op verschillende werkplekken en continue in gesprek te zijn met medewerkers, onderzoeken we van binnenuit welke betekenis medewerkers geven aan vitaliteit: de etnografische methode. We kruipen in de huid van medewerkers en ontdekken hoe werkomstandigheden invloed hebben op vitaliteit. Dit levert een breed pallet aan ideeën rondom vitaliteit op, welke de basis vormt van het vitaliteitsprogramma.

Vervolgens blijven medewerkers betrokken bij het verbinden van hun ideeën aan werkbare interventies: de participatieve benadering. Samen met medewerkers uit alle lagen van de organisatie ontwikkelen, testen, evalueren en verbeteren wij verschillende activiteiten op de werkvloer. Zo spelen medewerkers een centrale rol in het vitaliteitsprogramma.

Samenwerking

In het opzetten van het programma Vitaal Vakmanschap werken we nauw samen met onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Zij werken aan een grootschalig onderzoek, Health in Action, waarin zij een bewezen etnografische en participatieve aanpak voor gezondheid op de werkvloer ontwikkelen.

Partners

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!