De 3D-printer: Marjolein aan het woord

12 juli 2023

Binnen het Inclusive Fieldlab werken wij met technologische en sociale innovaties die mensen ondersteuning bieden in hun werk. In deze serie gaan we de vloer op en spreken wij medewerkers die als een van de eerste verschillende innovaties inzetten. Naast ervaringsdeskundige zijn zij ook ambassadeur: door hun ervaringen te delen, enthousiasmeren zij andere medewerkers om nieuwe dingen uit te proberen.

Dit keer hadden we een interview met Marjolein. Zij werkt sinds 2011 bij Metafors, eerst als lasser, en sinds 2017 in de administratie. Daarnaast vroegen we Marjolein of zij ons wilde helpen bij het 3D-printen. Ze vertelt ons wat de 3D-printer is en hoe we deze gebruiken bij Amfors.

Wat is 3D-printen en hoe werkt het?

“Bij normaal printen print je op een plat papiertje. Bij 3D-printen ga je ook de hoogte in. Daardoor kun je dus echte objecten maken. Om iets te printen met de 3D-printer moet er eerst een tekening gemaakt worden die deze printer kan lezen. Dit doen wij op de computer met een tekenprogramma.

De 3D-printer werkt met plastic. Een plastic draad wordt heet gemaakt en gesmolten waardoor het laagje voor laagje in een vorm kan worden gelegd. Na een tijdje wordt het weer hard en smelt het aan elkaar vast. Zo wordt de print uiteindelijk één object en is de tekening een echt ding geworden.”

Waarvoor gebruiken wij de 3D-printer?

“Met een 3D-printer kun je voorwerpen maken met bijzondere vormen of maten. Als je iets wilt maken wat je bijvoorbeeld niet in de winkel kan vinden, dan kun je dit zelf tekenen. Je kunt dus iets helemaal zelf verzinnen en op maat maken zodat het past bij het werk of de persoon. Wij gebruiken de 3D-printer om hulpmiddelen te maken.

Een goed voorbeeld van een hulpmiddel is de stickermal. Die leg je op de hoek van iets wat verpakt moet worden. De sticker plak je dan precies tegen twee randjes aan. Daardoor zit de sticker altijd recht en op de juiste plek.”

Hoe vind jij het om te werken met de 3D-printer en hoe was het om dit te leren?

“Je moet het gewoon doen. Ik heb het me laten uitleggen en toen zelf een handleiding gemaakt met foto’s. Als ik die gewoon volg gaat het prima en door het vaak te doen wordt het een automatisme.

Ik vind het leuk om met een 3D-printer te werken, want het is voor mij een nieuwe techniek. Er zijn steeds meer nieuwe technologieën en vaak hebben die met computers te maken. Door te werken met nieuwe technologieën maak je contact met de toekomst. Dat vind ik belangrijk omdat ik bijna met pensioen ga en twee kleindochters krijg. Dan wil ik ook aan hen kunnen vertellen wat al die nieuwe technologieën zijn en waar het voor gebruikt wordt. Ik voel me nog helemaal niet oud dus wil ik graag mee blijven doen.”

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!