Van één naar vijf Exoskeletten

29 maart 2021

Sinds 2018 zetten wij Exoskeletten in om onze medewerkers te ondersteunen in de pakketsortering. In onze vorige update lees je hoe wij met actieonderzoek in kaart brachten wat sommige medewerkers weerhield om het Exoskelet regelmatig te dragen. Hoewel een exoskelet (technisch) goede ondersteuning kan bieden voor fysiek zwaar werk, is dit geen garantie dat mensen dit ook zo ervaren. Dat het Exoskelet toekomstige rugklachten helpt voorkomen, is dan een beloning die ver weg is en abstract lijkt. Amfors medewerkerster Jeanetta bewees echter voor ons dat het Exoskelet werkte. Haar tilhouding verbeterde en ze vond haar werk minder zwaar. Voor ons restte daarom de uitdaging: hoe helpen wij onze andere medewerkers om ook naar de lange termijn te kijken en hoe motiveren wij hen om het Exoskelet daarom preventief te gebruiken?

Het belang van positieve framing

In het actieonderzoek leerden wij dat weinig medewerkers precies wisten waar het Exoskelet voor diende. Andere medewerkers wisten het wel maar zagen het belang van een rugondersteuning niet als zij zelf geen klachten hadden. Daarnaast voelden veel medewerkers zich bekeken als ze het Exoskelet droegen. Met deze inzichten introduceerden we het Exoskelet opnieuw. Dit keer niet als een oplossing voor een probleem, maar als de mooie kans om met een innovatieve en exclusieve tool te werken. We verlegden de focus vooral naar de positieve aspecten van de oplossing en niet primair op het voorkomen van negatieve effecten.

Van één naar vijf

Deze nieuwe aanpak werkt. De drie beschikbare exoskeletten rouleren nu tussen vijf medewerkers en medewerkers hebben een andere kijk op het exoskelet. Het exoskelet wordt niet meer gezien als vreemd maar juist als een nuttige tool die goed kan helpen in hun werk. De belangrijkste les voor ons: kijk verder dan alleen de toegevoegde functionele waarde van een hulpmiddel en besteed actief aandacht aan hoe de eindgebruikers dit ervaren. Mensen die van nature gericht zijn op de toekomst, zullen hier meer waarde aan hechten dan mensen die neigen naar een korte-termijn perspectief. Om zicht te krijgen op hun wensen zijn aandacht en tijd voor een goed gesprek essentieel. De basis van verbinding en veiligheid die je daarmee creëert werpt zijn vruchten af in de verdere implementatie van een vernieuwing als deze.

Onze volgende stap is nu om de vijf medewerkers een eigen Exoskelet aan te bieden als vast onderdeel van hun werkuitrusting. Zo zorgen we ervoor dat dit hulpmiddel altijd beschikbaar is en kunnen zij het naar eigen wensen gebruiken.

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!