De Brace: Hanco en Bryan aan het woord

16 februari 2022

Binnen het Inclusive Fieldlab werken wij met technologische en sociale innovaties die mensen ondersteuning bieden in hun werk. In deze serie gaan we de vloer op en spreken wij medewerkers die als een van de eerste verschillende innovaties inzetten. Naast ervaringsdeskundige zijn zij ook ambassadeur: door hun ervaringen te delen, enthousiasmeren zij andere medewerkers om nieuwe dingen uit te proberen.

Eerder spraken wij Roland al over het Exoskelet en hebben we onze zoektocht naar passende rug-ondersteuning beschreven. Daarin hebben wij ook een rug-brace geïntroduceerd: een toegankelijk en minder technisch alternatief voor het Exoskelet. Een rug-brace biedt stabiliteit in de onderrug en voorkomt verkeerde buk- of tilbewegingen. In dit artikel spreken wij Hanco en Bryan over deze oplossing.

Hanco en Bryan, jullie gebruiken de Brace. Vertel, hoe zijn jullie hiermee begonnen?

“Nou ik had last van mijn onderrug en dat heb ik toen bij mijn leidinggevende aangegeven,” begint Hanco. “Ik train zelf in de sportschool en daar gebruik ik ook wel eens zo’n band. Ik zei toen dat ik die wel mee kon nemen om ook in het werk te gebruiken. Toen ze met deze Brace aankwamen kwam dat dus goed uit en wilde ik hem graag proberen. Nu gebruik ik de Brace al een tijdje en dat helpt mij zeker.” Bryan is de Brace gaan gebruiken op aanraden van Hanco, vertelt Bryan. “Ik ben hem gaan gebruiken nadat ik Hanco had gevraagd of de band hem hielp. Hij gaf aan dat het bij hem wel had geholpen. Ik heb zelf een lengteverschil in mijn benen en daardoor ook altijd wel last van mijn onderrug. Toen is er ook een Brace voor mij besteld en ben ik hem gaan gebruiken.”

Wat merken jullie als je de Brace gebruikt?

“Met verschillende bewegingen en met bukken voel ik dat de Brace helpt. Ik moet vaak draaien en bukken en als ik dat zonder Brace doe, dan voel ik mijn onderrug. En ik moet wel zeggen dat als ik hem af doe, dat ik dan ook meteen verschil voel,” legt Hanco uit. “Ik heb niet dat ik zoals Hanco veel moet draaien maar ik moet vaak platen verplaatsen. Daarbij buk ik vaak naar voren en een beetje over de platen heen,” vult Bryan aan. “Daarbij sta ik dus vaak voorover gebogen. De Brace helpt dan heel erg want ik voel dat de Brace mijn rug recht houdt. Met de Brace kan ik sneller doorwerken en houd ik het langer vol.”

Jullie hebben ook allebei het Exoskelet gebruikt. Wat is het verschil?

“Ik heb die inderdaad in het begin ook gebruikt,” zegt Hanco. “Maar het lastige was dat andere medewerkers deze soms ook gingen gebruiken en ik hem dan elke keer opnieuw moest instellen. Het was meer werk om deze af te stellen en dat was wel een nadeel. De Brace doe je gewoon makkelijk om, als een band.”

Jullie zijn dus enthousiast over de Brace, zouden jullie hem ook aanraden aan collega’s?

“Jazeker, het zou misschien voor de lassers ook wel handig zijn omdat ze daar soms ook moeten tillen,” legt Bryan uit. Hanco vult aan: “Bryan kwam uit zichzelf al naar me toe met de vraag of het mij hielp. Ik denk dat de jongens onderling wel met elkaar praten. In eerste instantie wilde niemand hem om maar nu willen ze het toch wel proberen. Maar dat is alleen maar goed.”

Ook interessant voor jou

Samenwerken

Lijkt het je wel wat om met ons samen te werken of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners om te werken aan sociale innovatie!